Vanuit Wooncafe020, een huurdersorganisatie in Amsterdam

Afgelopen week naar een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger geweest over de Ontwikkelingsstrategie 2035. Verantwoordelijk wethouder is Van Dantzig. De planologen hebben een plan ontwikkeld en leggen dit nu in vijf sessies voor aan Amsterdammers.

Naast de werksessie in de Zwijger worden er een werksessie in Zuid Oost -16 mei en Noord en Nieuw West georganiseerd.

Vanuit Venserpolder heb ik De Zwijger gevraagd: Ik hoop dat er in de vraag “Hoe kan Amsterdam verantwoord verder groeien?” ook ruimte is voor de oorsprong, Het afbreken van sociale woningbouw, fysiek en sociaal, en vooral het over de horizon heen kijken. Ik ervaar dat steeds meer Amsterdam wordt afgebroken, zoals blijkt uit het privatiseren en het gentrificeren van Zuidoost.
Ik woon in een VvE project dat anti-duurzaamheid verbouwd heeft totdat er een duurzaamheidssubsidie kwam. Toen stonden ze vooraan om te cashen. Dat is veel geld uitgeven zodat men kan besparen. Geen goed onderhoud. Geen duurzame stadsverwarming, geen onderzoek naar voordelen van zonnepanelen, ook geen contact met de gemeente daarover. Wel nog even gauw veel geld uitgeven aan gasketels voordat men van het gas afgaat. Opportunisme als strategie die incrementeel lijkt. Het is een combinatie van politiek en privaat, zonder visie wat betreft de ecologische voetafdruk.
De duurzaamheidssubsidie volkshuisvesting lijkt gericht op privatiseren en gentrificeren. Dat is geen toeval. Ecologische duurzaamheid is heel wat anders dan economische duurzaamheid.
Wat betreft volksgezondheid was (is) er vooruitgang, de negatieve elementen zijn geamoveerd en geëxporteerd, de kosten waren voor de gemeenschap die de dubbele prijs betaalde voor huizen met tuintjes. Dat is wel duurzaam, maar ook heel duur.

En waar zijn die mensen gebleven? Kon dat niet op een andere manier?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *